Krämig Ostronsoppa, 4 personer Öppna ostronen, lägg i kastrull och värm försiktigt (ej koka). Sila ner spadet i en kastrull med finhackad charlottenlök och vitt vin. Låt reducera på spisen. Tillsätt 7 dl grädde och reducera åter igen tills soppan blivit slät på en matsked. Smaksätt enligt tycke. Tillsätt så till sist 1 dl vispad grädde, låt koka upp. Ha i ostronen och finskuren purjolök. Färdigt att servera. |
Äggost från bohuslän 12 port. 8 ägg 3 liter standardmjölk 5 dl grädde 5 dl gräddfil 1 dl strösocker 2 liter vasslereduktion Tillbehör: 4 dl hallonsylt Äggostform Tillagning 1.Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i ca 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten hela tiden. 2.Stäng av värmen när blandningen skär sig. Låt kastrullen stå kvar på plattan ca 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir det för löst. 3.Tag upp äggostmassan ur vasslen med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil. 4.Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik (en form med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut). Låt stå i kyl minst 2 timmar. 5.Servera med hallon eller björnbärssylt. |