Krämig Ostronsoppa, 4 personer

12 st ostron
2 st charlottenlökar
3 dl vitt vin eller mousserande vin
8 dl grädde
1 kn gräslök el persilja
riven muskot
salt och peppar

Öppna ostronen, lägg i kastrull och värm försiktigt (ej koka). Sila ner spadet i en kastrull med finhackad charlottenlök och vitt vin. Låt reducera på spisen. Tillsätt 7 dl grädde och reducera åter igen tills soppan blivit slät på en matsked. Smaksätt enligt tycke. Tillsätt så till sist 1 dl vispad grädde, låt koka upp. Ha i ostronen och finskuren purjolök. Färdigt att servera.

 Äggost från bohuslän 12 port.

8 ägg

3 liter standardmjölk

5 dl grädde

5 dl gräddfil

1 dl strösocker

2 liter vasslereduktion

Tillbehör:

4 dl hallonsylt

Äggostform

Tillagning

1.Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i ca 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten hela tiden.

2.Stäng av värmen när blandningen skär sig. Låt kastrullen stå kvar på plattan ca 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir det för löst.

3.Tag upp äggostmassan ur vasslen med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.

4.Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik (en form med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut). Låt stå i kyl minst 2 timmar.

5.Servera med hallon eller björnbärssylt.


Till recept>>