Roast Beef & Yorkshire Pudding
6-8 portioner Tillagningstid ca 1 1/2 tim

Ingredienser
1 kg rostbiff, innanlår, fransyska
1 1/2 tsk salt
svart- eller vitpeppar

Yorkshire Pudding:
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
3 msk smör eller margarin

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 125 eller 175º. Putsa köttet och gnid in det med salt och peppar. Stick in en köttermometer så spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Lägg det i en ugnssäker form och sätt in det i nedre delen av ugnen. Stek tills termometern visar önskad temperatur, vid 55º är köttet rosarött i mitten, vid 60º är det rosa, vid 70º helt genomstekt.

2 Ta ut den färdiga rostbiffen, täck med folie och låt den vila medan resten lagas.

3 Höj ugnstemperaturen till 225°.

4 Knäck äggen i en skål. Blanda i mjölet och vispa i mjölk och salt till en klimpfri smet.

5 Ta fram 6-8 ugnssäkra små formar, ca 8 cm i diameter eller använd stora metallmuffinsformar. Fördela fettet i formarna och sätt in dem i mitten av ugnen tills fettet smält och blivit riktigt hett. Häll ungefär 1/2 dl smet i varje form och sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda tills de pöst upp och fått fin färg,15-20 minuter.

6 Laga gärna en skysås under tiden. Vispa ur formen efter köttet med 2 dl vatten och sila ner det i en kastrull. Späd med 1 dl vatten och smaksätt med söndersmulad buljongtärning eller koncentrerad fond. Koka upp skyn. Rör ut 1 msk arrowroot med lite kallt vatten och häll redningen i en fin stråle under omrörning ner i skyn. Låt den koka upp och smaka av med soja eller salt och peppar, ev också 1/2 dl grädde.

7 Skär köttet i skivor och servera med Yorkshirepudding, sås, kokt, helstekt eller råstekt skivad potatis och till exempel lättkokt broccoli eller morötter.