Tyskinspirerad Fylld Fläskkarré med knödel

500 g Fläskkarré (Kan bli ännu bättre med fläskfilé)
¼ kopp russin
1 kopp lättöl
2 matskedar äppelvinäger
½ kopp mjuk pumpernickel brödsmulor
¼ tesked riven apelsinskal
2 st hackade vitlöksklyftor
2 matskedar brunt socker
¼ tesked salt
¼ tesked peppar
1/8 tesked mald kanel

Skär längs med fläskkarrén 2/3 igenom köttet. Lägg köttet mellan 2 vaxade papper. Platta ut köttet till ½ cm tjocklek. Tillsätt till köttet russin, öl och vinäger. Täck över och låt marinaden stå i kylskåpet 4 timmar. Vänd då och då.
Blanda brödsmulorna, apelsinskalen och vitlöken. Täck och låt blandningen stå 4 timmar. Ta upp fläskkarrén från marinaden. Spara russinen och tillsätt dem till brödblandningen. Blanda socker, salt, peppar och kanelen. Gnugga in kryddblandningen på båda sidor av köttet. Sprid ut brödblandningen över köttet. Rulla ihop köttet likt en rulltårta. Starta vid kortänden. Bind med tråd med 5 cm mellanrum. Placera i form i ugnen vid 200 C, 55 min.

Knödel

2 l Formbröd, vitt, inkråmet i tärningar
4 st ägg
2 dl mjölk
2 dl riven parmesanost
1 krm mald muskotnöt
3 droppar olivolja
1 msk smör
1 nypa salt

Ta det vita inkråmet från brödet och tärna det. Blöt det med uppvispat ägg och mjölk. Brödet ska inte bli helt blött bara genomfuktat. Tillsätt därför vätskan lite i taget. Tillsätt riven parmesanost och malen muskot och forma massan till stora bollar.

Koka upp vatten med lite smör och olivolja. Salta ordentligt. Lägg ner bollarna och kojka dem tills de stiger upp mot ytan, ungefär till hälften i vattnet. Tag upp knödeln och servera varma.