"Dyrlægens natmad"
½ skive rugbrød med smør
1 skive leverpostej
1 stk krydderfedt
1 skive sky
4 papirtynde skiver saltkød
3 løgringe
1 kvist frisk dild
Krydderfedt:
250 g svinefedt
1 Granny Smith æble
1 løg
1 spsk timian

Svinefedtet smeltes i en gryde, æblet (med skræl) skæres i små tern, og løget hakkes. Timian drysses i. Det hele skal simre i 30 min.
Kom krydderfedtet i en skål og lad det køle af, inden det kommes på køl.
Læg en skive leverpostej på det smurte brød. Oven på leverpostejen lægges krydderfedt, herpå skyen og til sidst de 4 skiver saltkød, så de dækker det, der er under. Der pyntes med løgringe og dild.

Smörrebröd med rostbiff och remouladsås
1 smörrebröd

Du behöver:
1 skiva rågbröd med smör
rostbiff
rostad lök
remouladsås
riven pepparrot
persilja

Smörrebröd:
Rökt ål och äggröra

Detta behövs till ett smörrebröd:
1 skiva rågbröd med smör
2 bitar rökt ål
2 msk äggröra
tomat

Smörrebröd med inlagd sill

Du behöver:
Rågbröd med smör
Inlagd sill (se recept nedan)
Skivad röd lök
gräddfil
gräslök

Inlagd sill

Ingredienser:
1 burk inläggningssill (à 420 g)
1,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl strösocker
1 röd lök
0,5 msk krossad kryddpeppar
0,5 tsk krossad vitpeppar
0,5 lagerblad


Gör så här:
Koka upp vatten, ättiksprit och socker. Låt lagen kallna.

Skala och skiva löken.

Skölj filéerna väl, skär i lagom stora bitar och låt dem rinna av. Varva dem med krossad peppar, lök och lagerblad i en burk. Slå över den kalla lagen. Ställ kallt minst 1 dygn.