Varm
puread gazpacho
Det här behövs:
Till 8 pers:
12 tomater (ca 1 1/2 kilo)
1 liten morot
2 schalottenlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1/2 dl fint tärnad zucchini
2 stjälkar selleri
2 msk smör
1/2 finhackad röd chili
2 limefrukter, saft och skal
1 liter tomatjuice
2 msk flytande honung
1 tsk hel kummin
2 citrongräs
2 krm salt
2 msk olivolja
dillvippor till garnering
Gör så här:
1. Skär tomaterna i klyftor. Riv moroten fint. Finhacka schalottenlöken
och tärna paprikor, zucchini och selleri fint.
2. Fräs tomater, morot och hälften av lök-, paprika-, zucchinioch
sellerihacket i smör.
3. Tillsätt chili, limesaft och skal, tomatjuice, honung och kummin. Krossa
rotknölen på citrongräset med änden av ett knivskaft. Dela
gräset i mindre bitar och blanda det i soppan.
4. Låt soppan sjuda med locket på glänt 15-20 min. Fräs
resten av grönsakshacket i smör några minuter under omrörning.
5. Lyft ur citrongräset. Mixa och sila soppan. Späd eventuellt med
vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt. Toppa med olivolja och
lite dill vid servering. Fördela grönsakshacket i skedar.
Oxsvansragu
Oxsvansen kokas förslagsvis dagen innan den ska ätas. Då har
fettet stelnat på ytan och kan lätt plockas bort. 3 kilo oxsvans
ger 700-800 g rent kött.
Det här behövs till 6-8 pers:
ca 3 kilo oxsvans i bitar
2-3 msk smör
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 liter vatten
2 mörka oxbuljongtärningar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl kinesisk soja
4-5 dl tomatjuice
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
2 pkt rimmat fläsk (à 150 g)
300 g skogschampinjoner
3 dl torr sherry
2-3 msk Maizena majsstärkelse
ev salt
Tillbehör:
Gräddigt potatismos med persilja och rostad röd paprika i små
tärningar.
Gör så här:
1. Mjöla köttet 0ch bryn det runtom i smör tills det fått
fin färg. Lägg över i en stor gryta som rymmer 8-10 liter.
2. Skala och grovhacka löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs
lök och vitlök i smör 2-3 min utan att den tar färg. Lägg
över löken i grytan.
3. Tillsätt vatten och koka upp. Skumma.
4. Smula ner buljongtärningarna. Blanda i tomatjuice, soja, timjan och
lagerblad.
5. Låt köttet sjuda, på svag värme, under lock 4-5
timmar. Köttet är färdigt när det nästan lossnar från
benet av sig självt.
6. Ta upp oxsvansen och plocka loss köttet från benen. Sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera till ca 1,3 liter.
Ställ kallt tills fettet stelnat på ytan och lätt kan tas bort.
7. Skär fläsket i 2 cm breda bitar. Ansa och klyfta svampen.
8. Fräs fläsket lätt knaprigt och låt det rinna av på
hushållspapper. Fräs sedan svampen i ca 1 msk av fettet från
fläsket ca 3 min.
9. Blanda ner fläsk och svamp i grytan. Tillsätt sherryn. Red av med
majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner den i buljongen.
10. Låt grytan koka upp. Koka utan lock ca 10 min före servering.
Smaka ev av med salt.