Antal portioner:4

Ingredienser

3 fänkålsstånd
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 1/2 dl torrt vitt vin
5 dl hönsbuljong
5 dl grädde
1 msk majsstärkelse
1 msk kallt vatten
salt och malen svartpeppar
ca 2 msk Pernod
4 pilgrimsmusslor
olivolja till stekning
1 krm kajennpeppar
Fänkålssallad:
1/2 fänkålsstånd utan rot
1 tskpressad citron
lite gourmetsalt
1/2 msk fruktig olivolja

Gör så här

1. Skär fänkålen till soppan i fina strimlor. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs fänkålen och löken i smöret. Tillsätt vin och buljong och koka ihop i ca 10 minuter. Mixa soppan slät och sila tillbaka i kastrullen genom durkslag. Koka upp och låt koka ihop ytterligare några minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av soppan. Krydda med salt, peppar och Pernod.

2. Stek musslorna 1 minut på var sida i olivolja. Krydda med salt och kajennpeppar. Skiva fänkålen till salladen lövtunnt. Blanda den med citronsaft, salt och olivolja. Låt dra några minuter.

3. Lägg musslorna i fyra djupa, varma tallrikar. Fördela salladen ovanpå varje mussla. Mixa den heta soppan skummig med stavmixer eller vispa upp den till skum. Häll soppan runt om musslan och servera genast.