Snittar med ägg-och krabbröra
1. Mixa ägg, crème fraiche, salt och peppar och tabasco i en mixer. Rör ner gräslöken.
2. Pressa all vätska ut krabbköttet i ett durkslag. Vänd ned i röran.
3. Ta ut en rundel i varje brödskiva med ett runt pepparkaksmått. Stek brödet gyllene på båda sidorna i rikligt med smör.
4. Fördela röran på brödrundlarna. Garnera
med en pytteliten citronbit
3 st ägg, hårdkokta
1 dlcrème fraîche
0,5 tskcitronpeppar
0,5 tsksalt
3 droppe(ar)tabasco
2 tskgräslök, hackad
2 dlkrabbkött
10 skiva(or)vitt bröd
4 msksmör
0,5 stcitron(er)
Viltsoppa med renskav
4 port
1 pkt fryst ren- eller viltskav ca 240 g
smör
4 potatisar av mjölig sort, ca 300 g
1 gul lök
3 dl vatten
1 krm vitpeppar
2 grönsaks-buljongtärningar
5 dl mjölk
2 ½ dl Matlagningsgrädde 15%
1 msk japansk soja
1 tsk timjan
5-8 krossade enbär
3 msk vinbärsgelé eller saft
Torkade trattkantareller
Gör så här
Fräs köttet halvtinat i smör och ställ den åt sidan.
Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken. Fräs potatis och
lök i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, peppar och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 15 min. Vispa eller mixa sönder grönsakerna.
Tillsätt renskaven, mjölken och grädden. Låt koka upp.
Krydda med soja, timjan, enbär och gelé. Låt koka några
minuter. Strö ev över lite färsk timjan.
4-6 port.
700 g hjortkött, grytbitar eller bog
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
1½ tsk salt
1 lagerblad
1½ tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 msk chilipulver
2 msk tomatpure
2 dl mörkt öl
5 dl köttbuljong
1 msk farinsocker
75 g torkade aprikoser
75 g katrinplommon
1 msk oregano
salt
svartpeppar
1 burk kokta svarta bönor
Skär köttet i ca 1 cm stora bitar. Skala och finhacka lök
och vitlök. Hetta upp oljan, salta och bryn köttet i omgångar.
Ställ åt sidan. Fräs löken med lagerblad, koriander och
spiskummin. Lägg i kött, chiliflakes, chilipulver och tomatpure.
Låt fräsa ihop ca 10 min. Tillsätt öl, buljong och farinsocker,
koka 5 min. Dela aprikoser och plommon, sänk värmen och tillsätt
frukten och oreganon. Smaka av med salt och peppar, lägg på lock
och låt grytan sjuda i ca 30 min. Rör i bönorna försiktigt
och smaka av en gång till. Servera med ris eller bröd. Smula gärna
över lite getost
Konjaksflamberade bananer
6 bananer
ca.25-50 g smör
2 msk strösocker
florsocker
sirap
qesella, vaniljsmak går att ersätta m glass
valnötter, krossade fr. ca30 g (eller 7 valnötter)
Konjak 10 cl.
________________________________________________________
Värm stekpanna med smör o socker. Lägg i bananerna när
sockret har smält.
Lägg i de halverade bananerna och stek dem på var sida i ett par
minuter (tills bananerna blivit mjuka och tagit lite färg). Häll
på konjaken och tänd på.
Lägg en msk stor klick av qesellan (alt. glassen) på varje tallrik.
Lägg upp bananerna. Ringla lite sirap över, strö över
florsockret och häll över lite av spadet från stekpannan.
Strö över den krossade valnöten.
Servera