Perfekt
dessert att förbereda dagen innan!
Ingredienser
4 port
1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
1 1/2 dl Arla vispgrädde
3/4 dl strösocker
3 dl Arla gräddfil
Kryddkokta äpplen:
2 äpplen
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1 stjärnanis
1 kanelstång
1/2 tsk stött kardemumma
1 dl mandelspån, rostade
Gör så här
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången
på längden och skrapa
ur fröna. Koka upp grädde, socker och vaniljfrön. Ta kastrullen
från värmen. Rör
ner gelatinet i grädden så att det smälter. Blanda ner gräddfilen.
Häll upp i glas och
låt stå i kyl minst 4 tim. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vatten och kryddor. Låt
koka några minuter. Lägg i äppelklyftorna och koka på
svag värme 5 - 10 min. Låt det svalna. Lägg äppelklyftorna
på pannacottan och strö över rostade mandelspån vid
servering.
Källa: Arlaköket nr 1 2008