Oxifle med hjortronvinsås och västerbottensostsmakande mandelpotatiskuber

Ingredienser för 4 port.
500 gram Oxfile, bit
Mandelpotatiskuber med västerbottenost
500 gram mandelpotatis
1 skvätt matlagningsgrädde, Potatismoset skall vara någorlunda fast i
konsistensen.
150 gram västerbottenost
2 st bakpotatisar, För att bygga kuberna.
Hjortronvinsås
7 dl Hjortronvin, Lakka är billigt och bra.
14 st vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
5 msk smör
Efter behov maizena
4 msk kalvfond
Strimlade grönsaker
3 st morötter
Tillagning
1. Rensa köttet från hinnor. Bryn det i smör i het panna. Krydda med salt och peppar. Ugnsstek det färdigt vid 175 C. Använd termometer. Tag ut det vid 50-55 C beroende på hur rött man vill ha det. 50 C är riktigt rött. Låt köttet vila minst 5 min efter det tagits ut innan det skärs i ca 1.5 cm tjocka skivor.

2. Rosta vitlöken i ugn 20 minuter på 200 grader. Koka sedan vitlöken med tomatpuré, balsamvinäger, kalvfond och hjortronvin tills den reducerats lite. Sila bort vitlöken och red av såsen med smör och maizena. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka mandelpotatisen och vispa ihop den med riven västerbottenost och matlagningsgrädde till en ganska fast konsistens. Smaka av med salt och peppar.

4. Skiva bakpotatisen tunt med en mandolin eller ett rivjärn. Försök få tunna skivor som är ca 3 x 5 cm. Bryn dem på ena sidan i smör i en het panna. Åtta av skivorna skärs i ca 3x3 cm stora skivor. Ska användas som botten och tak.

5. Skär ut kuber från mandelpotatismoset med ca 3 cm sida. Lägg dem på de kvadratiska bakpotatisskivorna. Tag andra skivor och svep dem runt kuberna som väggar. Slutligen lägg en bakpotaisskiva som tak på varje kub. Grilla kuberna i ugnen några minuter på 225 grader.

6. Strimla morötterna och blanchera dem i cirka en minut och lägg dem därefter i kallt vatten.

7. Servera köttet med en mandelpotatiskub, hjortronvinsås och några morotsstavar.