Fisk-
och rotfruktssoppa med aioli
(6 personer)(Meny 129)
150
g morötter
150 g rotselleri
150 g fänkål
150 g gul lök
3 vitlöksklyftor
2 pkt saffran
350 g hälleflundrafilé
350 g laxfilé
200 g räkor(stora)
4-5 msk Bongs fiskfond
10 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
Aioli:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
nymald vitpeppar
3-4 krossade eller pressade vitlöksklyftor
3 dl olivolja
3-4 msk pressad citron
Gör så här:
Morötter, rotselleri, fänkål och morötter skalas och tärnas i drygt 1 cm stora bitar. Sautera grönsakerna tillsammans med vitlök och saffran i 5-10 min utan att det tar färg. Häll på grädde, vitt vin, fiskfond och låt sjuda i 10-15 min tills rotfrukterna är nästan färdiga. Smaka av med salt och ev mer fiskfond.
Lax och hälleflundra skärs i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg ner fisk och räkor och låt sjuda i 3-6 minuter. Servera med färska basilikablad, aioli(som klickas i soppan efter smak) och bröd.
Aioli
Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Rör väl ihop
äggulor, senap, vitlök, salt och peppar. Tillsätt till en början
oljan droppvis under vispning. Därefter kan oljan tillföras i en
fin stråle under vispning. Smaka till sist av med citronsaften.