Ljummen chokladmuffin med vaniljglass och kryddig rödvinssås, 6 port. (efter Michel Jamais, Munskänken 8, 2003) (Meny 148)

Ingredienser

Muffin:

200 g mörk blockchoklad

200 g smör

4 ägg

2 dl socker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Sås:

3 dl kraftigt rödvin, 1 dl rött portvin, 2 dl socker, 1 kanelstång, några svartpepparkorn, 1 stjärnanis, 1 tsk fin balsamvinäger och lite maizenamjöl.

Dessutom en skvätt kirsch.

Beredning:

Börja med att göra såsen. Koka långsamt ihop vinet med kryddorna och sockret tills en tredjedel återstår. Smaka av med balsamvinägern och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Spetsa såsen med en skvätt kirsch, låt den sedan kallna.

Smält blockchokladen i vattenbad och låt sedan smöret smälta ner i chokladen. Vispa socker och ägg poröst och vänd sedan ner vetemjölet och bakpulvret samt chokladen och smöret. Fyll i välsmorda små formar. Hit kan du förbereda i god tid innan middagen. Precis innan serveringen gräddar man dem 5-8 minuter i 200-225 graders ugnsvärme.