Rotfrukter: Skala potatis, morötter, palsternackor och kålrötter
och skär i
mindre bitar, valfri storlek. Häll ner dem i kokande, lätt saltat
vatten.
Låt dem koka 5 min. Häll ut vattnet. Bred ut rotfrukterna i en braspanna.
Blanda med olja, salt, timjan och rosmarin. Gratinera i ugnen, 200C, ca
1timma.
Sås: 15g rensade och torkade kantareller (motsvarar ca 250g färska)
blötläggs en timma . Hacka tre charlottenlökar. Grovhacka de
svällda
kantarellerna. Fräs charlottenlökarna i smör i en kastrull tilsammans
med
svamphacket och vattnet som blivit över från svamp-svällningen.
Tag av
kastrullen från plattan. Strö över och blanda i 1.5 msk vetemjöl.
Tillsätt
en dl grädde, rör om noga. Tillsätt ytterligare 3 dl grädde.
Låt koka upp
under omrörning. Smaka av med ca 2 msk kalvfond, 1 dl sherry, salt, peppar,
lite vinäger och några droppar citron. Låt puttra ca 2 min.
innan servering.
Kött: 6 st ryggbiffar ca 1 cm tjocka. Stek i smör på tämligen
stark värme 3
- 4 min på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Biffarna blir
tämligen blodiga.
Serveras med 2 st körsbärstomater.