4 personer
4 stora kronärtskockor
1 citron
Salt
Majonäsen:
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk senap
¼ tsk salt
2 dl olja
Vitpeppar
1 liten knippa persilja
1 liten knippa dill
1 liten knippa gräslök
Kronärtskockorna:
Bryt av stjälkarna vid basen av skockan så att trådarna följer
med. Klipp av vassa bladspetsar. Knyt en citronskiva över skockbottnen.
Lägg skockorna i kokande lättsaltat vatten och låt dem koka mjuka 40 - 60 minuter. Pröva med att dra i ett blad. När det lossnar lätt är skockan klar.
Majonäsen:
Grovklipp det kryddgröna. Hacka det med knivarna i en matberedare några
tag på momentläget. Tag bort hacket. Rengör skål och knivar.
Kör ägg, citronsaft, senap och salt på lägsta hastigheten 30 sekunder med knivarna i matberedaren. Häll ner oljan i fin stråle när matberedaren kör, kör på halvfart tills majonnäsen tjocknar. Tillsätt det kryddgröna och kör ett tag på momentläget tills allt är blandat.
Servera skockorna med majonnäsen.