Portioner: 8 portioner
Tid: Över 60 minuter
Ingredienser:
glass:1 l mjölk5 dl vispgrädde250 g socker (cirka 2 3/4 dl)12 äggulor1
stor
vaniljstång4 päronsmörsocker1 dl calvados (franskt äppelbrännvin)
hjortronkompott:500 g frysta hjortron1- 2 dl socker1 stor vaniljstång
våfflor: 3 dl vetemjöl2 dl kall mjölk3 msk smör3 dl vispgrädde
Glassen kan förberedas i god tid. Koka upp mjölken. Blanda äggulor,
socker
och vaniljfrön(dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna)
i en bunke.
Vispa tills det blir en vit och porös massa. Blanda mjölken och äggsockret,
och värm till 85 grader. Sila och kyl. Blanda i grädden och kör
i
glassmaskin (alternativ: köp 2 liter av bästa sortens vaniljglass
och låt
den halvtina). Skala och skär päronen i små kuber. Stek dem
gyllenbruna i
smör och socker. Flambera med calvados. (Köksfläkten avstängd!
Ha ett lock
till hands att släcka med om det flammar upp) Låt svalna.
Blanda ner calvadospäronen i glassen när den fått krämig
konsistens.
Lägg över glassen i en bunke och täck med folie. Ställ glassen
i frysen.
Koka upp hjortron med socker och vaniljfrön, urskrapade ur den delade
vaniljstången, till önskad konsistens.
Vispa samman mjölk och mjöl till en jämn smet. Smält smöret och låt svalna.
Blanda ner det i smeten. Vispa upp grädden och vänd i. (Eller gör
en smet av
våffelmix.)
Värm våffeljärnet och grädda precis innan desserten ska
serveras.
Lägg upp glass och hjortronkompott på varje tallrik och servera med
våffelhjärtan.